Verseny: Nehéznek bizonyult a TERRO-X pálya, de a csapatok nem adják fel

 

A Kecskeméti Főiskola Tudósháza mellett alakították ki a téglarakást, vizes árkot, homokos szakaszt és ugrásszerű szintkülönbséget is magába foglaló pályát, ahol a döntőbe jutott öt csapat – kecskemétiek és az ELTE egy csapata – mutathatta be saját tervezésű és építésű tereprobotját. A versenyt a Tudó-sok(k) – a tudományos eredmények elismertetése és népszerűsítése a Kecskeméti Főiskolán és a Dél-alföldi Régióban című uniós projekt keretében hirdette meg a főiskola.

 A robotoknak távirányítással kellett végighaladniuk a pálya egyes szakaszain. A méreten kívül más megkötés nem volt, így meglehetősen érdekes megoldású robotokat alkottak a hallgatók. Az egyik csapat otthon található anyagokból és fából „barkácsolta” az eszközt, többen is lánctalpakkal próbálták leküzdeni a terepakadályokat, de volt olyan csapat is, amelyik kerék és lánctalp nélküli – állatra emlékeztető – megoldást választott.   A terep leküzdése mellett feladat volt még a „pózolás”, amikor a robotnak fénnyel, hanggal vagy mozgással a közönséget kellett köszöntenie.

Több hónapos munka állt a csapatok mögött, mégsem akadt olyan robot, amelyik végig tudott volna menni a pályán, a legtöbbször az elektronika mondott csődötLehet, hogy bár a terep leírása a kezdetektől adott volt, a csapatok többsége nem tudta felmérni, milyen terhelést jelenthet ez a gépeik számára – mondta el dr. Csík Norbert főiskolai docens, a verseny ötletgazdája –, s bár tesztelési lehetőségük volt a csapatoknak a helyszínen, a verseny napján, stratégiájuk részeként nem éltek vele. A szintkülönbségek és a nagy súly meglehetősen megdolgoztatják az elektronikát, nagyon jól kell megoldani a víz elleni védelmet is, különben akár még tönkre is mehet az eszköz.

Nagyon hasznos minden olyan verseny, ahol a hallgatók megmutathatják kreatív ötleteiket –  hangsúlyozta prof. dr. Vajnai Tibor, a GAMF Kar Informatika Tanszékének vezetője.  Ezek során megtapasztalhatják azt is, milyen az, amikor egy konkrét probléma megoldásában kell alkalmazniuk az elsajátított elméleti ismereteket. Biztos, hogy a verseny tapasztalataiból is nagyon sokat tanulnak.

Ezt a mostani versenyt tekinthetjük akár egy tesznek is – emelte ki Szabó Antal, a Tudó-sok(k) - a tudományos eredmények elismertetése és népszerűsítése a Kecskeméti Főiskolán és a Dél-Alföldi Régióban című projekt menedzsere, amelynek a keretében megrendezhették a versenyt. Ősszel ugyanis szeretnénk ismét meghirdetni, és reméljük, hogy több felsőoktatási intézmény hallgatói is felfigyelnek majd a kihívásra.

 A versenyen több csapat is úgy nyilatkozott, hogy benevez az őszi fordulóra.

 

KÉPGALÉRIA A VERSENYRŐL A KEOL.HU OLDALON

Rendezvénynaptár

Sorozatok

Kedvezményezett

Kecskeméti Főiskola
6000 Kecskemét; Izsáki út 10.
Tel: 76/501-960

Közreműködő szervezet

Emberi Erőforrások Minisztériuma Közreműködő Szervezeti Feladatokat Ellátó Főosztályok Titkársága

Cím: 1134 BUDAPEST, Váci út 45.

Linkek